header image

ERCIM-JST Joint Symposium on Big Data and Artificial Intelligence

ERCIM (European Research Consortium on Informatics and Mathematics) and JST (Japan Science and Technology Agency) are organizing the first joint symposium on Big Data and Artificial Intelligence. The online symposium aims to present recent results of research conducted in the context of the JST Crest programme as well as relevant research results from European institutions. The meeting will provide the opportunity to participants from Japan and Europe to familiarize themselves with recent research results and consider collaboration prospects that will arise in the context of the Horizon Europe framework programme or relevant initiatives from JST.

Organisers

Prof. Yuzuru Tanaka, Hokkaido University
Prof. emeritus Nicolas Spyratos, Université Paris - Saclay
Prof. Dimitris Plexousakis, FORTH-ICS and University of Crete

Programme

Thursday 18 February

CET JST Duration Title Presenter Chair
08:00 16:00 5 min Opening remark Y. Tanaka (PO), Prof. Emeritus, Hokkaido Univ.
and Nicolas Spyratos, Prof. emeritus, Univ. Paris - Saclay
Y. Tanaka
08:05 16:05 15 min Introduction of JST and Funding Programs Hiroko Tatesawa, Ms, Manager, ICT Group, Department of Strategic Basic Research, JST N. Spyratos
08:20 16:20 15 min Overview of ERCIM activities Björn Levin, RISE, ERCIM President D. Plexousakis
08:35 16:35 80 min

Overview of the JST CREST Program on Big Data Applications

  Y. Tanaka
      The program overview Yuzuru Tanaka (PO), Prof. Emeritus, Hokkaido Univ.
      1) Development of a knowledge-generating platform driven by big data in drug discovery through production processes Makoto Taiji, Dr. (on Account for Kimito Funatsu (PI))
      2) Big data assimilation and AI: Creating new development in real-time weather prediction Takemasa Miyoshi, Dr., RIKEN Center for Computational Science
      3) Establishing the advanced disaster reduction management system by fusion of real-time disaster simulation and big data assimilation Shunichi Koshimura, Prof., International Research Institute of Disaster Science,Tohoku Univ.
      4) Exploring etiologies, sub-classification, and risk prediction of diseases based on big-data analysis of clinical and whole omics data in medicine Tatsuhiko Tsunoda, Prof., Graduate School of Science, Univ. of Tokyo
      5) Early detection and forecasting of pandemics using large-scale biological data: designing intervention strategy Kimihito Ito, Prof. (on Account for Hiroshi Nishiura (PI)), Division of Bioinformatics, Research Center for Zoonosis Control, Hokkaido Univ.
      6) Statistical computational cosmology with big astronomical data Naoki Yoshida, Prof., Department of Physics/Kavli IPMU, Univ. of Tokyo
      7) Data-driven analysis of the mechanism of animal development Shuichi Onami, RIKEN Center for Biosystems Dynamics Research
      8) Knowledge Discovery by Constructing AgriBigData Masayuki Hirafuji, Graduate School of Agricultural and Life Sciences, Univ. of Tokyo
      9) Scientific Paper Analysis: Knowledge Discovery through Structural Document Understanding Yuji Matsumoto, RIKEN Center for Advanced Intelligence Project
         
09:55 17:55 10 min Break    
10:05 18:05 20 min Scalable computing infrastructures: Keeping up with data growth - slides Angelos Bilas, Prof., FORTH D. Plexousakis
10:25 18:25 20 min Security, Privacy and Explainability for ML Models - slides Andreas Rauber, Prof., SBA Research and TU Wien
Rudolf Mayer, Dr., SBA Research
10:45 18:45 20 min IoT - Big Data, Privacy: Resolving the contradiction - slides Rigo Wenning, Legal counsel, W3C
11:05 19:05 20 min AI and HPC Satoshi Matsuoka, Prof., Director, RIKEN Center for Computational Science Y. Tanaka
11:25 19:25 5 min Closing remark for the first day    
11:30 19:30   End of first day    

 Friday 19 February

CET JST Duration Title Presenter Chair
08:20 16:20 20 min Big Data Trends and Machine Learning in Medicinal Chemistry - slides Jürgen Bajorath, Prof., Univ. Bonn D. Plexousakis
08:40 16:40 20 min Data security and privacy in emerging scenarios - video (on youtube) Sara Foresti, Prof., Univ. Milano
09:00 17:00 20 min Using Narratives to Make Sense of Data - slides Carlo Meghini, Dr., CNR
09:20 17:20 10 min Break    
09:30 17:30 10 min Promoting innovation with advanced research ecosystem - Introduction of JST AIP Network Laboratory Katsumi Emura, Dr., Director of AIP Network Laboratory, JST Y. Tanaka
09:40 17:40 40 min Eight minutes overviews of some other JST CREST Programs in the ICT areas   Y. Tanaka
      1) Introduction for the research area of Core Technologies for Advanced Big Data Integration Program - slides Masaru Kitsuregawa, Prof., Director-General, National Institute of Informatics, Univ. of Tokyo
      2) A Future Society Allowing Human-Machine Harmonious Collaboration Norihiro Hagita, Prof., Art Science Department, Osaka University of Arts
      3) Symbiotic Interaction Research toward Society of Human and AI Kenji Mase , Prof., Graduate School of Informatics, Nagoya Univ.
      4) Towards the Next Generation IoT Systems Hideyuki Tokuda, President, Prof. Emeritus, National Institute of Information and Communications Technology (NICT)
      5) Fundamental Information Technologies toward Innovative Social System Design Sadao Kurohashi, Prof., Graduate School of Informatics. Kyoto Univ.
10:20 18:20 10 min Break    
10:30 18:30 30 min Fundamental Machine Learning Research Opens Up New AI Society Prof.Masashi Sugiyama, Prof., Director, RIKEN Center for Advanced Intelligent Project, Univ. of Tokyo Y. Tanaka
11:00 19:00 25 min Explainable Machine Learning for Trustworthy AI - slides Fosca Giannotti, Dr., CNR D. Plexousakis
11:25 19:25 5 min Closing remark Dimitris Plexousakis, Prof., FORTH-ICS  
11:30 19:30   End of symposium